Cart

Cart

vavoulistours.gr

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Αψίδες και καμάρες, γοτθικοί πύργοι και αναγεννησιακοί πυργίσκοι που υψώνονται να φτάσουν τον ουρανό, μεσαιωνικά τείχη και παλάτια μαγίστρων. Οι «παλιές πόλεις» των παλιών πόλεων μιας ηπείρου που τη λέμε γηραιά είναι από μόνες τους λόγος να κλείσεις αεροπορικά εισιτήρια. Πού αλλού θα έχεις δώρο με αυτά κι ένα ταξίδι στον χρόνο;

Οι πύργοι της Πράγας, τα κάστρα της Γαλλίας, τα μεσαιωνικά εκκλησάκια της Ιταλίας, και όσα αγαπάμε στις 10 ωραιότερες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης.

@Destination!

Η Μπριζ του Βελγίου και του κινηματογράφου

Λίγες πόλεις στον κόσμο είχαν την τιμή να πρωταγωνιστήσουν στη δική τους ταινία. Κι η βέλγικη Μπριζ την άξιζε με το παραπάνω. Το ιστορικό κέντρο της πόλης, ανακηρυγμένο ολόκληρο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, χρονολογείται από τον 1ο π.Χ. αιώνα, αλλά έζησε τις χρυσές εποχές του από τον 12ο ως τον 15ο αιώνα.

Η Πράγα και οι πύργοι της

Η πόλη των χιλίων πύργων, και αγαπημένος προορισμός χιλίων ταξιδιωτικών οδηγών, δεν θα μπορούσε να μην έχει μια φαντασμαγορική μεσαιωνική γειτονιά. Για την ακρίβεια, έχει τέσσερις μεσαιωνικές γειτονιές: την «παλιά πόλη», τη «νέα πόλη», την εβραϊκή συνοικία και την μικρή γειτονιά, κάτω από το Κάστρο της. Το σύνολο του ιστορικού κέντρου, που συναποτελούν αυτές οι τέσσερις γειτονιές μαζί, στολίζει τον κατάλογο τον Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1992.

vavoulistours.grΤο Ντουμπρόβνικ των δαλματικών ακτών

Η ονειρική παλιά πόλη στα παράλια της Κροατίας, που υποδύθηκε το πανέμορφο πλην απατηλό King’s Landing στο Game of Thrones είναι το νέο λατρεμένο παιδί των ταξιδιωτικών περιοδικών –και όχι άδικα. Η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Ραγκούσα, στις δαλματικές ακτές, έζησε τους χρυσούς αιώνες της από το 1358 ως το 1808, πλουτίζοντας από τη ναυτιλία και αναπτύσσοντας εξαιρετική διπλωματία.

Το San Gimignano στην Τοσκάνη

Κι εκεί που λες ότι η Τοσκάνη δεν γίνεται ομορφότερη, ξεπροβάλλει στον ορίζοντα η καστροπολιτεία του Σαν Τζιμινιάνο και σε διαψεύδει πανηγυρικά. Φωλιασμένη μέσα σε τρεις σειρές τειχών που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα, η μικροσκοπική πόλη έχει να επιδείξει εξαίσια δείγματα γοτθικής και ρομανέσκ αρχιτεκτονικής, τόσο στις εκκλησίες όσο και στα palazzo και τα λοιπά «κοσμικά» της κτίρια.

vavoulistours.grΤο μυστικό που λέγεται Sibiu στην Τρανσυλβανία

Τρεις πανέμορφες μεσαιωνικές πλατείες –η Μεγάλη Πλατεία, η Μικρή Πλατεία, και η Πλατεία Huet– συναποτελούν το για καιρό καλύτερα φυλαγμένο μυστικό της Ρουμανίας, την υπέροχη παλιά πόλη του Sibiu στην Τρανσυλβανία. Κλεισμένα μέσα στα αρχαία της τείχη, η πανέμορφη μεσαιωνική πόλη που ιδρύθηκε το 1191 φιλοξενεί δέκα διαφορετικά μουσεία, και επτά πύργους –έναν για καθεμιά από τις παραδοσιακές τέχνες του Μεσαίωνα.

Η Κρακοβία και η πλατεία της

Η ιστορία της ξεκινά κάπου στα βάθη του 7ου αιώνα. Η Κρακοβία υπήρξε πρωτεύουσα του Βασιλείου της Πολωνίας από το 1038 ως το 1569, για να γίνει στη συνέχεια η Ελεύθερη Πόλη της Κρακοβίας και το Μέγα Δουκάτο της Κρακοβίας τον 19ο αιώνα. Η φαντασμαγορική μεσαιωνική της πλατεία είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης.

vavoulistours.grΗ παλιά πόλη της Ρίγας

Η πολύχρωμη «Παλιά Ρίγα» (Vecrīga) της Λετονίας ξεκίνησε να αναπτύσσεται ως κέντρο εμπορίου των Βίκινγκς στις αρχές του Μεσαίωνα, και άλλαξε χέρια πολλές φορές –υπήρξε πόλη των Βασιλείων της Πολωνίας και της Σουηδίας, της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, της Πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας και της Σοβιετικής Ένωσης, μεταξύ άλλων. Η πολύχρωμη παλιά πόλη της συγκαταλέγεται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, κυρίως για τα εξαιρετικά δείγματα art nouveau αρχιτεκτονικής και ξύλινων κτιρίων του 19ου αιώνα.

Η Carcassonne της Γαλλίας

Η οχυρωμένη πόλη της Προβηγκίας μοιάζει από μακριά σαν γιγάντιο, παραμυθένιο κάστρο –μέχρι να την πλησιάσεις και να συνειδητοποιήσεις ότι οι πύργοι που θυμίζουν επικίνδυνα το λογότυπο της Disney είναι τμήματα του μεσαιωνικού τείχους της. Ένας από αυτούς τους πύργους έχει και την σκοτεινή του ιστορία, καθώς στέγασε τον 13ο αιώνα τις ανακρίσεις της διαβόητης Ιεράς Εξέτασης –είναι μάλιστα μέχρι σήμερα γνωστός ως Πύργος των Ανακρίσεων.

Η πόλη των Ιπποτών της Ρόδου

Μεσαιωνικά κτίσματα, λιθόκτιστα καλντερίμια που ελίσσονται κάτω από αψίδες και καμάρες, μιναρέδες που υψώνονται προς τον ουρανό, σπίτια με ολάνθιστα μπαλκόνια, κρυμμένες ή πολύβουες μικρές πλατείες, συνθέτουν ένα μωσαϊκό εποχών και πολιτισμικών επιρροών που στριμώχνει δεκατρείς αιώνες Ιστορίας σε 583 στρέμματα. Η οδός των Ιπποτών, που θεωρείται ένας από τους καλύτερα διατηρημένους μεσαιωνικούς δρόμους της Ευρώπης, περνά μπροστά από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Κτισμένο τον 7ο αιώνα, αυτό ήταν ένα βυζαντινό φρούριο, που μετατράπηκε στις αρχές του 14ου αιώνα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη σε κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου και διοικητικό κέντρο του τάγματος των Ιπποτών.

vavoulistours.grΗ Χαϊδελβέργη και το κάστρο της

Ίσως η γραφικότερη πόλη της Γερμανίας, η Χαϊδελβέργη είναι φημισμένη για το κάστρο της, το οποίο ξεκίνησε να χτίζεται πριν το 1214, και θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα δείγματα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής βόρεια των Άλπεων. Η πιο-μπαρόκ-δε-γίνεται μεσαιωνική πόλη της Χαϊδελβέργης (Altstadt στα γερμανικά) πήρε τη σημερινή της μορφή από τον 16ο ως τον 18ο αιώνα.

Η ισπανικά μεσαιωνική Άβιλα

Ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Σαλαμάνκα, η Άβιλα είναι γνωστή και ως πόλη «των πετρών και των αγίων». Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αυτή από το 1985, διαθέτει ανέγγιχτα μεσαιωνικά τείχη και περισσότερα γοτθικά μνημεία από οποιαδήποτα άλλη πόλη της Ισπανίας.