Μετέωρα: Ταξιδέψτε σε έναν τόπο ιερό | Vavoulis Tours

  2641021104  |    info@vavoulistours.gr

  Λογαριασμός   |     Wishlist  |  V-Magazine

ΜΕΤΕΩΡΑ

Ταξίδι σε τόπο ιερό

Καλαμπάκα Μετέωρα

group excursion

ΜΟΝΟΗΜΕΡΕΣ


από: Αγρίνιο


από: Πάτρα

από: Αθήνα
από
Μετέωρα 20

Αναχώρηση από Αγρίνιο
Μονοήμερη εκδρομή

Μετέωρα


Μη διαθέσιμη εκδρομή με αναχώρηση από Πάτρα

Μετέωρα


Μη διαθέσιμη εκδρομή με αναχώρηση από Πάτρα

between heaven and earth

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

Πελώριοι κάθετοι βράχοι. Γλυπτά που φιλοτέχνησαν προϊστορικά ποτάμια, με σκαρφαλωμένα επάνω τους μοναστήρια ξακουστά.

Η θέα των πανύψηλων σκουρόχρωμων βράχων προκαλεί δέος. Φωλιασμένα στις κορυφές και στις σπηλιές τους από τον 11ο αιώνα, βρίσκονται τα μοναστήρια των Μετεώρων. Με σχοινιά, με δίχτυα ή με τα γυμνά τους χέρια οι μοναχοί καθιέρωσαν μια παράδοση αιώνων: αναρρίχηση.

Σήμερα αναρριχητές από όλον τον κόσμο έρχονται στα Μετέωρα, για να αναμετρηθούν και αυτοί με τους θεόρατους βράχους. Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Μετέωρα ως «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας». Το ελληνικό κράτος ως «τόπο ιερό, αναλλοίωτο και απαραβίαστο». Προσθέστε και εσείς το δικό σας χαρακτηρισμό στο «βιβλίο επισκεπτών» των Μετεώρων, που φτάνουν τα 2 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

highlights

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Πελώριοι κάθετοι βράχοι. Γλυπτά που φιλοτέχνησαν προϊστορικά ποτάμια, με σκαρφαλωμένα επάνω τους μοναστήρια ξακουστά.
Η θέα των πανύψηλων σκουρόχρωμων βράχων προκαλεί δέος. Φωλιασμένα στις κορυφές και στις σπηλιές τους από τον 11ο αιώνα, βρίσκονται τα μοναστήρια των Μετεώρων. Με σχοινιά, με δίχτυα ή με τα γυμνά τους χέρια οι μοναχοί καθιέρωσαν μια παράδοση αιώνων: αναρρίχηση.

Σήμερα αναρριχητές από όλον τον κόσμο έρχονται στα Μετέωρα, για να αναμετρηθούν και αυτοί με τους θεόρατους βράχους. Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Μετέωρα ως «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας». Το ελληνικό κράτος ως «τόπο ιερό, αναλλοίωτο και απαραβίαστο». Προσθέστε και εσείς το δικό σας χαρακτηρισμό στο «βιβλίο επισκεπτών» των Μετεώρων, που φτάνουν τα 2 εκατομμύρια κάθε χρόνο.


Εκπλαγείτε από τους «θηριώδους» βράχους των ασκητών
Στην Θεσσαλία, το συγκρότημα των επιβλητικών βράχων υψώνεται πάνω από την Καλαμπάκα, ανάμεσα σε Πίνδο & Αντιχάσια. Ο μοναχισμός εδώ ξεκίνησε τον 11ο αιώνα, όταν μοναχοί ασκητές έφυγαν από το Άγιο Όρος και ήρθαν στη Θεσσαλία, για να ασκητέψουν στις σπηλιές των πελώριων βράχων. Τον 14ο αιώνα ο όσιος Αθανάσιος Μετεωρίτης οργάνωσε την πρώτη κοινοβιακή κοινότητα, ιδρύοντας τη μονή του Μεγάλου Μετεώρου. Ακολούθησαν μοναχοί & από άλλες περιοχές της Ελλάδος, ιδρύοντας 20 συνολικά μονές.


Επισκεφτείτε τα ζωντανά «αιωρούμενα» μοναστήρια
Στις μέρες μας υπάρχουν έξι ζωντανά, ακμαία και ανακαινισμένα μοναστήρια στα Μετέωρα, τα οποία υποδέχονται φιλόξενα στο αρχονταρίκι τους τον προσκυνητή. Είναι του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου, του Βαρλαάμ, του Ρουσσάνου, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Στεφάνου. Τα υπόλοιπα είναι είτε ανακαινισμένα, αλλά χωρίς μοναχούς, είτε ερειπωμένα.


Εξερευνήστε το φωλιασμένο στους βράχους Καστράκι
Φωλιάζει ανάμεσα στους βράχους και είναι το ωραιότερο χωριό στην περιοχή και ορμητήριο των αναρριχητών. Έχει εστιατόρια, μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και καταστήματα με τουριστικά είδη. Το Παλιό Καστράκι έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.


Περιηγηθείτε στην παραδοσιακή κωμόπολη, Καλαμπάκα
Η πόλη-πύλη προς τα Μετέωρα. Το εμπορικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής: εδώ θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες που θα φροντίσουν να κάνουν τις διακοπές σας ονειρεμένες.
Κάντε βόλτα στην παλιά πόλη (Σπωτός), η οποία έχει αναπλαστεί. Επισκεφτείτε τη μοναδική στην Ελλάδα Σχολή Ξυλογλυπτικής καθώς και παραδοσιακά χαλκουργεία, όπου θα βρείτε σπάνια χειροποίητα χάλκινα είδη.


Το πολύτοξο γεφύρι της Σαρακήνας
Σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από την Καλαμπάκα, με κατεύθυνση προς τα Τρίκαλα, θα βρείτε την ιστορική κοινότητα της Σαρακήνας.
Εκεί υπάρχει το πιο μεγάλο πολύτοξο πέτρινο γεφύρι του νομού Τρικάλων, το περίφημο εξάτοξο γεφύρι της Σαρακήνας, που χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα των Μετεώρων.


Το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας
Μόλις 4 χλμ έξω από την Καλαμπάκα θα βρείτε ένα υποβλητικό σκηνικό, ένα σπήλαιο-αξιοθέατο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας.
Στο εσωτερικό του σπηλαίου, μια κύρια αίθουσα 500 τ.μ. περίπου.
Ο σχηματισμός του ασβεστολιθικού βράχου της Θεόπετρας τοποθετείται στην ανώτερη Κρητιδική περίοδο (137.000.000-65.000.000 χρόνια από σήμερα).

experience

ΖΗΣΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Αναρρίχηση

Τα Μετέωρα εκτός από ένα Μνημείο της Φύσης, είναι ένα τοπίο που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις μέσα σου. Έμπειροι επαγγελματίες γίνονται καθοδηγητές σε μια σειρά από δραστηριότητες μέσα και πάνω σε ένα μοναδικό στον κόσμο φυσικό τοπίο. Αναρριχητικά πεδία διαβαθμισμένης δυσκολίας είναι εκεί για να σας οδηγήσουν στο ύψος του ουρανού και να κατακτήσετε όχι μόνο την κορυφή αλλά και μια εμπειρία ζωής που θα ανυπομονείτε να επαναλάβετε.

 

Πεζοπορία & Ποδήλατο

Αν υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα, όπου μπορείς να δεις τη φύση και την πνευματικότητα να ενώνονται με τον πιο θεαματικό τρόπο, αυτό είναι τα Μετέωρα. Το μέρος αυτό σου δίνει δύο επιλογές: είτε να σταθείς κάτω από τα βράχια και να θαυμάσεις τα μοναστήρια και τους θαυμάσιους γεωλογικούς σχηματισμούς ή… να φορέσεις τα πιο άνετα παπούτσια σου και να εξερευνήσεις μόνος σου ένα από τα πιο μαγικά μέρη για πεζοπορία στην Ελλάδας. 

 

Ράφτινγκ

Όπως και αν δεις τα Μετέωρα, σαν γεωλογικά μορφώματα που σμίλεψαν με την πάροδο των αιώνων αρχαία ποτάμια ή σαν απόκοσμα μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε απόκρημνους βράχους, είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιαστείς. Στον τόπο αυτό, αναπόφευκτα  το ράφτινγκ δε θα μπορούσε παρά να είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Οι διαδρομές ράφτινγκ που σου προτείνονται φτάνουν σε μήκος τα 7-8χλμ. και εντάσσονται στον βαθμό δυσκολίας 2. Έτσι είναι ιδανικές για ολόκληρη την οικογένεια, ζευγάρια και παρέες. 

 

Sunset Spot

Όταν αρχίσει ο ήλιος να δύει δείτε το ηλιοβασίλεμα σε κάποιον από τους βράχους, μαζί με άλλους επισκέπτες που θα κάθονται εκεί. Είναι η καταλληλότερη ώρα να παρατηρήσεις τα Μετέωρα με τα μαγιά χρώματα που δημιουργεί η φύση, ένα τοπίο που πραγματοκά σου κόβει την ανάσα, ένα μέρος που ξεδιπλώνεται στα πόδια σου το εγαλείο της φύσης. Μπορείς επίσης να συνδιάσεις αυτή την υπέροχη στιγμή της ώρας με μια δραστηριότητα , όπως για παράδειγμα ποδηλασία, πεζοπορία και αναρρίχηση. 

 

 

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου

Το Μεγάλο Μετέωρο, γνωστό και ως Μεταμόρφωση του Σωτήρος , είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο αντρικό μοναστήρι των Μετεώρων. Είναι χτισμένο στον «πλατύ λίθο» , που αποτελεί τον πλατύτερο βράχο του συμπλέγματος. Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε περίπου το 1340 μ.Χ. από τον αθωνίτη μοναχό Αθανάσιο τον Μετεωρίτη και έχει μια πανέμορφη αυλή καθώς και εκπληκτικές τοιχογραφίες.

Ιερά Μονή Βαρλαάμ

Το Βαρλαάμ πήρε την ονομασία από τον πρώτο ερημίτη που ανέβηκε στον βράχο και ίδρυσε την μονή το 1350 μ.Χ., η οποία περιλάμβανε το παρεκκλήσι των τριών ιεραρχών το κελί του και μια δεξαμενή νερού. Το 1517 μ.Χ οι αδερφοί Αψαράδες, από τα Ιωάννινα Νεκτάριος και Θeoφάνης το ανακαίνισαν. Το μοναστήρι σήμερα έχει ένα μικρό μουσείο και εξαιρετικές τοιχογραφίες του 16ου αιώνα και για να το επισκεφθεί κανείς, διασχίζει μια γέφυρα.

Ιερά Μονή Ρουσάνου

Το μοναστήρι χτίστηκε το 1545 μ.Χ από τον Μάξιμο και τον Ιωάσαφ από τα Ιωάννινα και είναι αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα. To μοναστήρι λεηλατήθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια γέφυρα συνδέει τον βράχο με το μοναστήρι και σήμερα είναι γυναικείο.

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά

Ανακαινίσθηκε εκ βάθρων το 1510 μ.Χ. και ο ιερομόναχος Θεοφάνης Στερλίτζας της κρητικής σχολής , αγιογράφησε το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Στις θαυμάσιες τοιχογραφίες διακρίνονται τα Πάθη του Χριστού και η Παναγία να προσεύχεται. Το μοναστήρι ερημώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα για 60 περίπου χρόνια, μέχρι να ανακαινιστεί από την Ελληνική κυβέρνηση.

Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου

Το μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου, είναι το κοντινότερο στην πόλη της Καλαμπάκας και το πιο εύκολα προσβάσιμο. Ιδρύθηκε από τον Αντώνιο Καντακουζηνό τον γιό του Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου Β΄ το 1400 μ.Χ. . Το μοναστήρι εκτός από το παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου, έχει και αυτό του Αγίου Χαραλάμπους, στο οποίο φυλάσσεται και η κάρα του, η οποία θεωρείται πως γιατρεύει τις αρρώστιες. Το μοναστήρι καταστράφηκε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του επερχόμενου εμφυλίου.

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος

Πιθανώς να γνωρίζετε το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, καθώς χρησιμοποιήθηκε για την ταινία του Τζέημς Μπόντ με πρωταγωνιστή τον Ρότζερ Μουρ και τίτλο, «Για τα μάτια σου μόνο». Το μοναστήρι είναι χτισμένο στην κορυφή ενός απότομου και μεμονωμένου βράχου , κάνοντας το πιο εντυπωσιακό. Ιδρύθηκε το 1458 μ.Χ και περιέχει σπάνια χειρόγραφα και κειμήλια, τα οποία εν μέρει εκλάπησαν κατα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Οι τοιχογραφίες είναι επί το πλείστον από τον 18ο αιώνα.

0
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΣΟΥ
  • Δεν βρέθηκαν προϊόντα στο καλάθι σας.