Εντυπωσιακό, βρίσκεται στην άκρη του τεράστιου πάρκου στο κέντρο της πόλης. Το κτήριο έχει μορφή δωρικού περίπτερου ναού, που στο εσωτερικό του δεσπόζει το άγαλμα του Λίνκολν. Στο σημείο αυτό εκφωνήθηκε η διάσημη ομιλία του Λούθερ Κινγκ το 1963, για την Ελευθερία και την Απασχόληση του αμερικάνικου λαού.
Το Μνημείο του Λίνκολν (Lincoln Memorial) στην Ουάσιγκτον χτίστηκε για να τιμήσει τον δέκατο έκτο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αβραάμ Λίνκολν. Αρχιτέκτων ήταν ο Χένρυ Μπέικον. Το κτήριο έχει τη μορφή ελληνικού δωρικού περιπτέρου ναού με τριάντα έξι κίονες (8Χ12), όσες και οι Πολιτείες της Ομοσπονδίας κατά το χρόνο θανάτου του Λίνκολν. Ως πρότυπα χρησιμοποιήθηκαν ο Παρθενών (οκτώ κίονες στις στενές πλευρές) και ο ναός του Διός στη Νεμέα (δώδεκα κίονες στις μακριές πλευρές). Η μεγάλου πλάτους είσοδός του είναι στην μακριά πλευρά.
Για τη δόμησή του έχουν χρησιμοποιηθεί εκλεκτά υλικά της αμερικανικής γης: η βάση είναι κτισμένη από γρανίτη της Μασσαχουσέτης, οι εξωτερικές όψεις και οι κίονες από λευκό μάρμαρο του Κολοράντο, οι εσωτερικοί τοίχοι και κίονες από ασβεστόλιθο της Ιντιάνα, το δάπεδο από ρόδινο μάρμαρο από το Τεννεσή, οι κέραμοι από μάρμαρο της Αλαμπάμα και το άγαλμα του Λίνκολν από μάρμαρο της Τζώρτζια. Οι πλάκες μαρμάρου της Αλαμπάμα που συγκροτούν την οροφή είναι κορεσμένες με παραφίνη, ώστε να αυξάνεται η διαφάνειά τους και να επιτυγχάνεται φυσικός φωτισμός. Αυτά τα υλικά μπορεί να μοιάζουν τυχαία, αλλά ο αρχιτέκτων τα επέλεξε για μία συγκεκριμένη αφήγηση: μια χώρα σπαραγμένη από τον πόλεμο μπορεί να επανενωθεί όχι μόνο με τη δημιουργία ενός όμορφου μνημείου, αλλά και με την ουσιαστική επανένωση των Πολιτειών.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Μνημείου είναι η απουσία αετωμάτων και δίρριχτης στέγης. Αντ’ αυτών, επάνω από το γείσο η στέγη περιφράσσεται από «αττικόν», δηλαδή στηθαίο διακοσμημένο με ανάγλυφους τρίποδες και γιρλάντες, που συγκρατούνται από αμερικανικούς αετούς με ανοικτές πτέρυγες. Στην κατώτερη ζώνη του στηθαίου αναγράφονται τα ονόματα των σαράντα οκτώ Πολιτειών που απάρτιζαν τις ΗΠΑ την στιγμή των εγκαινίων του Μνημείου (30 Μαΐου 1922).
Στη ζωφόρο επάνω από τη δωρική κιονοστοιχία, αντί των συνήθων μετοπών και τριγλύφων, αναγράφονται τα ονόματα των τριάντα έξι Πολιτειών κατά το χρόνο θανάτου του Προέδρου (15 Απριλίου 1865) και οι χρονολογίες κατά τις οποίες εισήλθαν στην Ένωση. Τα ονόματά τους χωρίζονται από διπλά ανάγλυφα στεφάνια. Επάνω από το γείσο η σίμη κοσμείται από ανθέμια, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται εναλλάξ κεφαλές λεόντων και άνθη ρόδων. Η ομοιότητά της με την αντίστοιχη του ναού του Διός στη Νεμέα είναι εντυπωσιακή.
Στο εσωτερικό υπάρχει ένα μεγάλο καθιστό άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν, έργο του Αμερικανού γλύπτη Ντάνιελ Τσέστερ Φρεντς (Daniel Chester French). Από εκεί εκφωνήθηκαν πολλές σημαντικές ομιλίες, με διασημότερη την ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις 28 Αυγούστου 1963, στο τέλος της «Πορείας στην Ουάσιγκτον για την Απασχόληση και την Ελευθερία». Το Μνημείο είναι ανοικτό όλο το χρόνο εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων και αποτελεί έναν από τους πλέον αγαπημένους τόπους των Αμερικανών.
0 Σχόλια