Πάρκο Παύλιανης: Γέφυρες με μουσική, κούνιες και αιώρες στα έλατα | Vavoulis tours

  2641021104  |    info@vavoulistours.gr

  Λογαριασμός   |     Wishlist  |  V-Magazine

Πάρκο Παύλιανης: Γέφυρες με μουσική, κούνιες και αιώρες στα έλατα

από Ελλάδα

Πως μια ιδέα κατοίκων-εθελοντών του χωριού πριν από πολλά χρόνια, μετέτρεψε το γραφικό χωριό σε κορυφαίο προορισμό

Ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια ως πάρκο αναψυχής για τη νεολαία της Παύλιανης Φθιώτιδας, ένα μικρό χωριό «σκαρφαλωμένο» στις Ν.Α. πλαγιές του μυθικού όρους Οίτη, κι έφτασε στις μέρες μας να αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της Στερεάς Ελλάδας, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.

Το φημισμένο φυσικό Πάρκο της Παύλιανης, 2,5 ώρες περίπου μακριά από την Αθήνα, εκτείνεται στις πηγές του ποταμού Ασωπού -στις καταπράσινες πλαγιές της Οίτης- αποτελώντας ιδανικό προορισμό για όλη την οικογένεια και κυρίως για τα μικρά παιδιά που θα το λατρέψουν.

Διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους, σε μια μονοήμερη απόδραση από Αγρίνιο, Πάτρα και Αθήνα:

Ακολουθώντας το κεντρικό μονοπάτι, με τα χρώματα και τις σκιές των αιωνόβιων δένδρων να καθρεφτίζονται στα νερά του Ασωπού και τους μικρούς καταρράκτες να εντυπωσιάζουν, οι επισκέπτες έρχονται «τετ α τετ» με μικρές και μεγάλες εκπλήξεις, που μετατρέπουν το περπάτημα σε περιπέτεια, και κάνουν το χρόνο να περνάει γρήγορα κ’ ευχάριστα μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

Να θυμάστε πως όλες οι «εκπλήξεις» του Πάρκου της Παύλιανης, που σέβονται απόλυτα το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και γίνονται ένα με αυτό, είναι αποτέλεσμα της αγάπης και της εθελοντικής εργασίας κατοίκων του χωριού.

Σχεδιάγραμμα της διαδρομής στην είσοδο του Πάρκου της Παύλιανης/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης
Μικροί καταρράκτες συμπληρώνουν την ομορφιά του τοπίου στο Πάρκο της Παύλιανης/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Πάμε Πάρκο

Η κεντρική πύλη του Πάρκου βρίσκεται ανάμεσα στην Άνω και Κάτω Παύλιανη, που ουσιαστικά αποτελούν τις δύο συνοικίες του χωριού το οποίο βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 1.040 μέτρων -στην είσοδο του Eθνικού Δρυμού της Oίτης- μέσα σε πυκνό ελατόδασος.
Κατηφορίζοντας προς το κεντρικό μονοπάτι, μια πρώτη «γεύση» για το τι θα ακολουθήσει σας δίνει η κρεμαστή γέφυρα «Μουσικώνει», που θυμίζει πλήκτρα πιάνου, και σας υποδέχεται μετά μουσικής. Στην απέναντι όχθη του Ασωπού λειτουργεί το Μουσείο Υδροκίνησης, που αποτελείται από τρία πέτρινα κεραμοσκεπή κτίσματα, τα οποία στεγάζουν χώρους παραδοσιακών τεχνών. Το Νεροπρίονο, το Μαντάνι, Νερόμυλο και Νεροτριβή (Τρίστιλα), που όλα τους παλαιότερα «δούλευαν» με τη δύναμη του νερού.

Περνάτε την γέφυρα «Μουσικώνει» μετα μουσικής και με προσοχή/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Από εδώ ξεκινάει η διαδρομή σας, μέσα σ’ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον από πλατάνια, σφενδάμια, καρυδιές και καστανιές, που κάθε εποχή κατακλύζεται από διαφορετικά χρώματά. Ακολουθώντας το κεντρικό μονοπάτι, που διασταυρώνει πολλές φορές τον Ασωπό με ξύλινες γραφικές γέφυρες, τα μάτια σας θα πέσουν σε ευφάνταστες πινακίδες με πληροφορίες και σχετικές οδηγίες.
Όλη η διαδρομή μέσα στο Πάρκο της Παύλιανης, είναι μια περιπέτεια ή καλύτερα ένα μεγάλο παιχνίδι, αφού σε κάθε βήμα σας θα έχετε την ευκαιρία ν’ αποδείξετε τις ικανότητές σας σε όμορφες δραστηριότητες και πρωτότυπες αθλοπαιδιές, που θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα.

H διαδρομή εκτείνεται παράλληλα με τα νερά του Ασώπου/ Photo: Παναγιώτης Σαββίδης
Ξύλινες γέφυρες διασταυρώνουν συχνά τα νερά του ποταμού/ Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Μπορείτε να κάνετε κούνια πάνω από το ποτάμι, αγγίζοντας -κυριολεκτικά- τις κορυφές των δένδρων ή να παίξετε μπόουλινγκ, τένις, river-volley, το κλασσικό ξύλινο ποδοσφαιράκι, αλλά με ανθρώπους, και πολλά άλλα. Να γυμναστείτε στο υπαίθριο γυμναστήριο, στο τρομπολίνο και στο yoga center. Να σκαρφαλώσετε σε παραμυθένια δενδρόσπιτα να κάνετε την αδρεναλίνη σας να χτυπήσει κόκκινο, περνώντας με τροχαλία πάνω από το ποτάμι ή να πάρετε μια γεύση από Άγρια Δύση και από το «Game of Thrones».

«Παρακαλείται ο άρπαξ του μορίου, να το επιστρέψει»/ Photo: Παναγιώτης Σαββίδης
Παγκάκι μέτρο. Μετρηθείτε ελεύθερα / Photo: Παναγιώτης Σαββίδης
Η πλαζ της οργανωμένης παραλίας «Μπλατσανήδρα». Το καλοκαίρι βουτήξτε ελεύθερα / Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Μετά τη δράση ακολουθεί χαλάρωση και ξεκούραση, σε παγκάκια, που ενίοτε συνοδεύονται από ποιητικά στιχάκια, σε πολύχρωμες αιώρες πάνω από τα νερά του Ασωπού ή στις ξύλινες ξαπλώστρες δίπλα στην φυσική πισίνα ιδανική για ποδόλουτρο ή και μπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κούνια, τρομπολίνο και γυμναστική μέσα στο δάσος / Photo: Παναγιώτης Σαββίδης
«Στο παγκάκι μέσ’ το κέντρο, φύτρωσε καινούργιο δέντρο» / Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Το δικό τους χρώμα στο Πάρκο της Παύλιανης, δίνουν και οι πολλές πολύχρωμες πινακίδες που ενίοτε τρολάρουν με όσα παρουσιάζουν. Στιχάκια και σκίτσα που προσφέρουν γέλιο αλλά και προβληματίζουν.

Μη σας ξεγελάσει η νεαρά κορασίς στο «πλατανογκάστρι» / Photo: Παναγιώτης Σαββίδης
Περάστε άφοβα. Η δράκαινα δεν δαγκώνει / Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Προς τον «σιδερένιο Θρόνο» εάν αντέχετε

Εάν αντέχετε συνεχίζετε την ανηφορική πλέον πορεία, μέσα από μια διαδρομή γεμάτη πανύψηλα έλατα, καρυδιές, πλατάνια και καστανιές, προς τον «Θρόνο του Δία», με την πανοραμική θέα προς τον Μαλιακό Κόλπο να εντυπωσιάζει, αλλά και τον «σιδερένιο Θρόνο» που παραπέμπει στην επική δημοφιλή σειρά «Game Of Thrones». Πρόκειται για έργο -και αυτό- εθελοντών της Παύλιανης, το οποίο κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε στο σημείο, 1.260 μ. υψόμετρο, με πολύ κόπο και προσπάθεια.

«Game Of Thrones σε 1.260 μ. υψόμετρο / Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Το κομμάτι αυτό της διαδρομής, είναι δύσκολο και απαιτεί αντοχή, καλή φυσική κατάσταση και βέβαια ανάλογο εξοπλισμό. Εννοείται πως θα πρέπει να ακολουθήσετε τη σήμανση («κόκκινα» σημάδια), να έχετε νερό μαζί σας και να υπολογίσετε σωστά τον χρόνο πριν πέσει το σκοτάδι.

Η αρχή

Πριν από περίπου 30 χρόνια, οι τότε νέοι και νέες της Παύλιανης σκέφτηκαν να δημιουργήσουν έναν χώρο αναψυχής στις πηγές του Ασωπού -για αθλοπαιδιές και άλλες δραστηριότητες- προκειμένου να περνούν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους αφού οι επιλογές άθλησης, αναψυχής και διασκέδασης ήταν περιορισμένες εκείνη την εποχή.

«Κούνια που σε κούναγε»/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης
Από τις πλέον εντυπωσιακές δράσεις. Τροχαλία πάνω από το ποτάμι/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Έτσι από μια ιδέα, που συνοδεύτηκε από πολύ αγάπη, πάθος και μεράκι για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, γεννήθηκε το πάρκο της Παύλιανης που χρόνο με το χρόνο επεκτεινόταν και γινόταν κομμάτι του χωριού και των κατοίκων του. Σε αυτό βοήθησαν σημαντικά και ντόπιοι που παραχώρησαν ιδιοκτησίες τους, χωράφια δίπλα στον Ασωπό που παλαιότερα καλλιεργούνταν, προκειμένου να επεκταθεί το πάρκο και να γίνει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή.
«Το πάρκο ξεκίνησε με στόχο να αποτελέσει διέξοδο της τοπικής νεολαίας και των κατοίκων της Παύλιανης κι εξελίχθηκε με το πέρασμα του χρόνου, σε ένα μοναδικό θεματικό προορισμό, σήμα κατατεθέν του τόπου μας» λέει στο travel.gr το μέλος του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Παύλιανης κυρία Λέττα Κρέτσα, επισημαίνοντας πως η σημερινή εικόνα είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης προσπάθειας και αγάπης μελών και φίλων του συλλόγου και του χωριού.

Σκηνικό «Άγριας Δύσης»/Photo: Παναγιώτης Σαββίδη
Σε σημεία του πάρκου υπάρχουν χώροι για πικ νικ και μπάρμπεκιου/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Σημαντική είναι η υποστήριξη στην προσπάθεια του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Παύλιανης, τόσο των τοπικών επιχειρήσεων όσο και του δήμου Λαμιέων, κυρίως μετά τις σοβαρές καταστροφές που υπέστη το Πάρκο από τον «Ιανό» τον Σεπτέμβριο του 2020. Χρειάστηκε πολύς κόπος, προσπάθεια και χρήμα προκειμένου μεγάλο μέρος του πάρκου να ξαναπάρει την παλιά αγαπημένη μορφή.

Κούνιες και πολύχρωμες αιώρες/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης
Η γέφυρα που μουσικώνει/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Το Πάρκο της Παύλιανης αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει μια τοπική κοινωνία, όταν έχει ιδέες και ανοιχτούς ορίζοντες, αξιοποιώντας στο έπακρο το φυσικό περιβάλλον που την περιβάλλει, με αγάπη και σεβασμό.
«Αν κάτι όμως μου έμεινε περισσότερο είναι η ανιδιοτελής αγάπη που εκπέμπει ακόμη και το τελευταίο καρφάκι» σχολίασε επισκέπτρια στο Πάρκο Επισκεπτών, περιγράφοντας εύστοχα μέσα σε λίγες γραμμές την αγάπη και το πάθος των κατοίκων – εθελοντών της Παύλιανης, για το δημιούργημά τους.

Το Πάρκο της Παύλιανης στον χάρτη

Η διαδρομή στο Πάρκο της Παύλιανης είναι κυκλική και απολύτως βατή για όλη την οικογένεια (έως 2,5 ώρες). Έχει συνολικό μήκος 6 χλμ. και υψομετρική διαφορά 272 μ. (συνολική υψομετρική διαφορά 1.246 μ). Στην κεντρική πύλη υπάρχει πινακίδα με πληροφορίες για το πώς θα μπορέσετε να ενεργοποιήσετε στην κινητή σας συσκευή αναλυτικό ψηφιακό χάρτη, που θα εμφανίζει τη θέση σας σε πραγματικό χρόνο (μέσω NFC ή QR Code).

Σε πολλά σημεία το Πάρκο διαθέτει χώρους για ξεκούραση και πικ-νικ κάτω από τις σκιές των δένδρων. Απολαύστε τα σνακ σας και φροντίστε να έχετε πόσιμο νερό μαζί σας.

Κεντρική πύλη/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης
Δενδρόσπιτα/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Εννοείται πως δεν θα πρέπει να αφήνετε τα σκουπίδια σας μέσα στο Πάρκο (να τα παίρνετε μαζί σας κατά την επιστροφή) και πως δεν θα πρέπει να καταστρέφετε ή αφαιρείτε μέρος του εξοπλισμού από τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες (π.χ. μπάλες, κορίνες κ.α.). Απόλυτος σεβασμός δηλαδή στο έργο και στην προσπάθεια των εθελοντών του χωριού.

Στην είσοδο/έξοδο του Πάρκου λειτουργεί η πρωτότυπη καντίνα «Casa de Papel», με το VW mobile bar του. Στους καναπέδες και στα πουφ, κάτω από σόμπες «μανιτάρια», μπορείτε να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας καφέ, ροφήματα, κοκτέιλ και τώρα τον χειμώνα ζεστό γλυκό κρασί.

Το VW mobile bar της καντίνας «Casa de Papel»/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης
Απολαύστε καφέ, ροφήματα, κοκτέιλ και ζεστό γλυκό κρασί/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Στην Παύλιανη και στην γύρω περιοχή υπάρχουν γραφικοί φιλόξενοι ξενώνες και ταβέρνες με κλασσικά ρουμελιώτικα πιάτα, που θα ικανοποιήσουν κάθε γευστική απαίτηση. Το χωριό απέχει 240 χλμ. από την Αθήνα (μέσω Εθνικής Οδού από τον κόμβο των Θερμοπυλών) και 340 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, ενώ η πρόσβαση από την Πάτρα γίνεται μέσω Ναυπάκτου – Ερατινής – Ιτέας – Άμφισσας – Μπράλου – Παύλιανη (160 χλμ.).

Πηγή: travel.gr

RECOMMEND 

ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Θάσος: 5 λόγοι για να την επιλέξετε για τις διακοπές σας

Θάσος: 5 λόγοι για να την επιλέξετε για τις διακοπές σας

Οι βουτιές στις ωραιότερες παραλίες, οι βόλτες στα ορεινά και παραθαλάσσια χωριά, το κολύμπι στο «δάκρυ της Αφροδίτης» και όλα όσα θα κάνουν αξέχαστες τις διακοπές σας στη Θάσο Τι είναι αυτό που κάνει τη Θάσο μοναδική; Είναι οι θαυμάσιες…

5 λόγοι για να ταξιδέψεις στην Καβάλα

5 λόγοι για να ταξιδέψεις στην Καβάλα

Η Καβάλα συνδυάζει μοναδικά ιστορία και πολιτισμό, αρχιτεκτονικά αξιοθέατα και ανθισμένες αυλές, οργανωμένες παραλίες και φυσικούς θησαυρούς… Αρκεί να ξέρεις που να ψάξεις. Τα κτίρια, τα μνημεία, τα μαγαζιά, το φαγητό, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι παραλίες της είναι τα μυστικά που…

0 Σχόλια