ΣΠΕΤΣΕΣ - Vavoulis tours ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  2641021104  |    info@vavoulistours.gr

  Λογαριασμός   |     Wishlist  |  V-Magazine

ΣΠΕΤΣΕΣ

Στο νησί όπου η φινέτσα συναντά τον θρύλο

Σπέτσες

Isola di Spezzie

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΝΗΣΙΟΥ

Οι Σπέτσες, το στολίδι του Αργοσαρωνικού, αποτελούν δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό τόσο για Έλληνες όσο και ξένους τουρίστες, αφού συνδυάζουν άφθονες φυσικές ομορφιές, παραλίες πανέμορφες με κρυστάλλινα νερά και μια ιστορική πόλη-λιμάνι γεμάτη φινέτσα και γραφικότητα. Το νησί, κατάφυτο από πεύκα κι αρωματικά φυτά, βαφτίστηκε απ’ τους Ενετούς Isola di Spezzie, δηλαδή «μυροβόλο νησί», και έτσι γεννήθηκε η σημερινή του ονομασία.

Με την τεράστια συμβολή τους στην εθνική Παλιγγενεσία του 1821 χάρη στην άριστη ναυπηγική τέχνη τους, οι Σπετσιώτες καπεταναίοι και ναυτικοί (ανάμεσά τους και η θρυλική καπετάνισσα Μπουμπουλίνα) επηρέασαν σημαντικά το αποτέλεσμα του απελευθερωτικού από τους Τούρκους αγώνα, με αποκορύφωμα την ιστορική πυρπόληση της Τούρκικης ναυαρχίδας κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας των Σπετσών που επισφράγισε μια συντριπτική νίκη κατά του Οθωμανικού στόλου. Το γεγονός αυτό γιορτάζεται κάθε χρόνο με εντυπωσιακή αναπαράσταση στο Φεστιβάλ της Αρμάτας (βλ.ενότητα «Αξίζει να Δείτε»).

Σήμερα στην πόλη των Σπετσών ο επισκέπτης θα μαγευτεί από τις μαρτυρίες αυτού του ένδοξου ιστορικού παρελθόντος παντού, από τα μεγάλα αρχοντικά που δεσπόζουν στην αριστοκρατική προμενάδα μέχρι την ιστορική συνοικία της Κουνουπίτσας στην άλλη άκρη. Η Ντάπια, το παλιό πυροβολείο-λιμάνι με τα βαριά κανόνια και τα εξαιρετικά ψηφιδωτά από στρογγυλά βότσαλα, τόπος συγκέντρωσης των αρχόντων και των καπεταναίων του 1821, εξακολουθεί να είναι το ολοζώντανο κέντρο της πόλης, ενώ λίγο πιο πέρα στέκει επιβλητικό στην προκυμαία το εμβληματικό -κλασσικής αρχιτεκτονικής- κτίριο του Ποσειδώνιου, σημείο αναφοράς των Σπετσών.

Μπορείτε να κάνετε καταπληκτικούς περιπάτους εδώ, όπως από την Κουνουπίτσα μέχρι το παλιό λιμάνι απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα προς τα παράλια της Πελοποννήσου, ή από το ξενοδοχείο Σπέτσες μέχρι το Φάρο. Τις ίδιες και άλλες ακόμα ρομαντικές διαδρομές μπορείτε να απολαύσετε και με τα γραφικά μόνιππα της πόλης.

ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Άγιος Μάμμας, Άγιος Νικόλαος, Αγία Μαρίνα

Άγιος Μάµµας

Ο Άγιος Μάµµας είναι η παραλία της πόλης, δίπλα στο λιµάνι, µε αρκετά µεγάλη αµµουδιά µε άµµο και βότσαλο. Την προτιµούν κυρίως οι ντόπιοι και οικογένειες µε µικρά παιδιά. Εύκολα προσβάσιµη.

Άγιος Νικόλαος

Η µικρή παραλία του Αγίου Νικολάου, στο δρόµο για το παλιό λιµάνι, µε άµµο και ψιλό βότσαλο. Εύκολη πρόσβαση µε τα πόδια, είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε ντόπιους και τέλεια για ήρεµες βουτιές- είναι πιο ήσυχη από του Αγίου Μάµµα.

Αγία Μαρίνα

Μόλις 10’ από τη Ντάπια, µετά το παλιό λιµάνι, ξεπροβάλει η παραλία της Αγίας Μαρίνας. Έχει εξελιχθεί σε κοσµοπολίτικη πλαζ µε θαλάσσια σπορ, επιλογές για φαγητό και ποτό. Αέρα… Μυκόνου, φέρνει στην περιοχή το beach bar Ivy Club.

ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Κουνουπίτσα, Αναργύρειος Σχολή, Αγία Παρασκευή, Λιγονέρι, Ζωγεριά, Βρέλλος, Άγιοι Ανάργυροι, Ξυλοκέριζα

Κουνουπίτσα
Δυτικά από το λιµάνι, η παραλία της Κουνουπίτσας διαθέτει στενή αµµουδιά µε βότσαλο, άµµο και καταγάλανα νερά. Εκτός από κολύµπι, προσφέρεται για περιπάτους και φαγητό στα τριγύρω εστιατόρια και ταβέρνες.
Αναργύρειος Σχολή
Μια από τις καλά οργανωµένες µε ξαπλώστες, οµπρέλες και θαλάσσια σπορ είναι η παραλία της Αναργύρειου Σχολής. Βοτσαλωτή µε τιρκουάζ νερά, το ενδιαφέρον κεντρίζει το Καϊκι Beach bar. Στα πέριξ εστιατόρια για καλό φαγητ
Αγία Παρασκευή
Θεωρείται από πολλούς η πιο όµορφη του νησιού. Η παραλία της Αγίας Παρασκευής είναι κατάφυτη από πεύκα που φτάνουν µέχρι τη θάλασσα, µε βότσαλο και κρυστάλλινα νερά. Οργανωµένη µε µπαράκι, προσβάσιµη και µε καΐκι.
Λιγονέρι
Η παραλία στο Λιγονέρι χωρίζεται σε δυο µεριές, είναι αρκετά µεγάλη µε βότσαλο, άµµο και βραχώδη βυθό. Πάνω από τη παραλία κάνει στάση λεωφορείο και φτάνετε πεζοί από χωµατόδροµο. Δεν είναι οργανωµένη, άρα πρέπει να πάτε µε τα απαραίτητα.
Ζωγεριά
Όµορφη, αµµουδερή και ήπια οργανωµένη η παραλία στον µικρό όρµο της Ζωγεριάς. Ηρεµα, γαλαζοπράσινα νερά για πολλούς από τα καλύτερα του νησιού. Πιο απόµερες παραλίες, θα βρείτε στον µεγάλο όρµο της Ζωγεριάς.
Βρέλλος
Οργανωµένη µε απίθανα καταγάλανα νερά και λευκά βότσαλα στην παραλία του Βρέλλου. Χαλαρές καλοκαιρινές στιγµές προσφέρει το Vrelos Beach bar.
Άγιοι Ανάργυροι
Η µεγαλύτερη των Σπετσών στην νοτιοδυτική ακτή, η παραλία των Αγίων Αναργύρων είναι και µια από τις πιο δηµοφιλείς. Με βότσαλα και αµµώδη βυθό, είναι οργανωµένη µε δραστηριότητες για θαλάσσια σπορ.
Ξυλοκέριζα
Η µεγάλη βοτσαλωτή παραλία Ξυλοκέριζα, νοτιοανατολικά του οικισµού, είναι οργανωµένη µε βότσαλο και βραχώδη βυθό.

highlights

ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ

Επιβίβαση στην άμαξα
Το σπίτι του ευεργέτη
Οι παραλίες των Σπετσών
Το Μουσείο της Μπουμπουλίνας

Η θρυλική ηρωίδα της Παλιγγενεσίας Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα υπήρξε η μοναδική γυναίκα με τον τίτλο του ναυάρχου στη παγκόσμια ιστορία. Στο τριακοσίων ετών αρχοντικό της στεγάζεται σήμερα το μουσείο με το όνομά της. Το κτίριο, σε σχήμα Π που είναι χαρακτηριστικό της σπουδαιότητας του ιδιοκτήτη σύμφωνα με τη σπετσιώτικη αρχιτεκτονική, βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων πίσω από το κεντρικό λιμάνι της Ντάπιας .

Μπορεί κανείς να δει εδώ προσωπικά αντικείμενα της εθνικής ηρωίδας, μεταξύ των οποίων την πιστόλα της και τη χρυσοκέντητη μαντήλα της, διάφορες συλλογές όπλων, αρχείων, πορτραίτων και άλλων ιστορικών αντικειμένων, αλλά και να θαυμάσει τη μεγάλη σάλα με το υπέροχο ξυλόγλυπτο Φλωρεντινό ταβάνι όπου γίνονταν τα πολεμικά συμβούλια.

Η 40λεπτη ξενάγηση αφηγείται την ιστορία της Μπουμπουλίνας, από τη γέννησή της μέσα στις τούρκικες φυλακές της Κωνσταντινούπολης, τη δράση της κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 και την ανεκτίμητη προσφορά της στην πατρίδα, μέχρι την άδοξη και τραγική δολοφονία της.

Τα παλιά καρνάγια των Σπετσών
Το Λιμάνι που δεν πρέπει να χάσετε
Το φεστιβάλ της Αρμάτας

Οι Σπέτσες είναι μία από οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιστορικών Αναπαραστάσεων.

Έτσι, το δεύτερο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτέμβρη το ιστορικό γεγονός που εντυπωσιακά αναβιώνει εδώ είναι η περίφημη ναυμαχία των Σπετσών που έγινε την 8η Σεπτεμβρίου του 1822. Η σφοδρότατη αυτή μάχη στο λιμάνι των Σπετσών κατέληξε σε βαρύτατη ήττα του Οθωμανικού στόλου από τις σύσσωμες ναυτικές δυνάμεις των Σπετσών και της γειτονικής Ύδρας και επηρέασε σημαντικά την έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα του Ελληνικού έθνους από τον Τουρκικό ζυγό.

Η πυρπόληση της Τουρκικής ναυαρχίδας υπήρξε το αποκορύφωμα της ιστορικής ναυμαχίας, όπως και η αναπαράστασή της στο λιμάνι αποτελεί πια το αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της Αρμάτας. Οι εκδηλώσεις αυτές κρατούν μια βδομάδα και μαζί συνδυάζουν και τον εορτασμό της Παναγίας της Αρμάτας, της οποίας η εκκλησία χτίστηκε σε ανάμνηση του γεγονότος λίγα χρόνια μετά κοντά στο Φάρο.

Το Μουσείο Σπετσών

Στεγάζεται στην 200 ετών έπαυλη του Χατζηγιάννη-Μέξη, ενός από τους πρώτους άρχοντες του νησιού και πρωτεργάτη του Αγώνα της Εθνεγερσίας του 1821.

Πολύτιμα κειμήλια του αγώνα αυτού, όπως η σημαία της Ελληνικής Επανάστασης, τα οστά της Μπουμπουλίνας, όπλα και παραδοσιακές ενδυμασίες, προσωπογραφίες και ιστορικά έγγραφα εκτίθενται στον πρώτο όροφο του αρχοντικού. Επιπλέον στο χώρο του μουσείου φιλοξενούνται ένα πλήθος άλλα εκθέματα που χρονολογούνται από την Πρωτοελλαδική και Κλασσική ως και τη Μεταβυζαντινή εποχή, καλύπτοντας έτσι σχεδόν 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού.

0
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΣΟΥ
  • Δεν βρέθηκαν προϊόντα στο καλάθι σας.